+ Reageren op discussie
Weergegeven resultaten: 1 t/m 12 van 12
  1. #1
    raap
    Geregistreerd
    May 2006
    Berichten
    10


    Kabels uitmeten mogelijk?

    Hello,

    3 jaar geleden hebben we bij onze verbouwing voorlopige 3 flexkabels van de zekeringkast aan ons terras gelegd dewelke nu buiten opgerold liggen. Dit om in latere fase veranda aan te bouwen.

    Onze toenmalige electricieker had deze 3 kabels voorzien voor 2 lichtpunten en 1 voor stopcontacten. Maar het probleem is nu dat ik niet meer weet welke kabel aan welke zekering zit. Ik heb dus 2 kringen (1 licht + 1 Stopcontact), en dus 2 zekeringen in kast ( 20A voor elec., 16A voor licht). Kan ik de kabels bvb uitmeten met multimeter of zo als ik vb elec. zekering aanzet om te zien welke kabel actief is? Zodoende als ik weet welke er op deze zekering zit, weet ik automatisch dat de 2 andere voor lichten zijn?

    Alle kabels zijn 2.5 mm² en bij één kabel zitten er 4 draden door. Welke 2 moeten er dan gebruikt worden naast de aarding?

    Mijn electrieker is onbereikbaar en ik zou dit zelf willen oplossen om dan mijn electriciteit te leggen voor veranda.


    Is dit mogelijk?

  2. #2
    kerel
    Geregistreerd
    Jul 2006
    Locatie
    Oost-Vlaanderen
    Berichten
    736


    dit kan door de weerstand te meten. Zorg dat er geen stroom op je kabels zit. Verbind rood en blauw van een flex met elkaar, en meet in de kast de weerstand tussen een rode en blauwe kabel. Wanneer deze quasi nul bedraagt, heb je het eerste paar te pakken. Is de weerstand groot, dan is het niet dat paar, en neem je het volgende paar in de kast. Zo ga je verder tot je ze allemaal hebt.

  3. #3
    meester
    Geregistreerd
    Mar 2006
    Berichten
    6.734


    1 van de 2 zekeringen aan zetten
    aan de draden de spanning meten tot je tussen 2 draden 220V 'vind'
    zekering uit en andere zekering aan zetten
    controleren of je nu 220V op de andere 2 draden hebt

    indien niet --> hier komen zeggen wat je waar gemeten hebt.

  4. #4
    raap
    Geregistreerd
    May 2006
    Berichten
    10


    Ok,

    Bedankt voor de hulp.

    Kan ik dan uiteindelijk gewoon de zekering voor stopcontacten aanzetten en dan door op elke kabel apart via een suikertje + lamp controleren aan welke flexkabel er stroom vloeit. Als ik zo deze kring vind dan weet ik ook dat de andere 2 voor verlichting dienen.

    Juist?

  5. #5
    gezel
    Geregistreerd
    Oct 2006
    Locatie
    Tielen
    Berichten
    2.218


    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jandc
    1 van de 2 zekeringen aan zetten
    aan de draden de spanning meten tot je tussen 2 draden 220V 'vind'
    zekering uit en andere zekering aan zetten
    controleren of je nu 220V op de andere 2 draden hebt

    indien niet --> hier komen zeggen wat je waar gemeten hebt.
    Dan prefereer ik toch echt de methode van knessel. Nooit meten onder spanning als het ook zonder kan.

    En als je geen meter hebt, zie dan of je nog ergens lampen hebt liggen vanuit de bouwperiode. Sluit die aan op de lusterklemmen, zet de zekering op en zie welke er gaat branden.

  6. #6


    Ik zou zeggen: let heel goed op met wat je gaat doen! Als je dergelijke vragen komt stellen, leid ik hieruit af dat je niet heel goed op de hoogte van elektriciteit, en de daarbijhorende gevaren...

    Dus nog eens: gelijk wat je doet, doe het op een veilige manier!!!!

    mvg,

    Toon

  7. #7
    meester
    Geregistreerd
    Mar 2006
    Berichten
    6.734


    Sorry, was een beetje heel ondoordacht antwoord van me. Ik ben al lang gewoon om met hogere spanningen om te gaan en neem automatisch de nodige veiligheden.

    220V is gevaarlijk!

  8. #8
    raap
    Geregistreerd
    May 2006
    Berichten
    10


    Bedank voor de goede raad. Ik heb inderdaad weinig ervaring met electricteit, doch heb ik het laatste jaar al veel zelf bijgeleerd (oa hier opt forum) en weet ik wel waar ik op moet letten om te vermijden dat mijn haar omhoog komt.

    Lampen aansluiten en stopcontacten vervangen zijn geen probleem. Nu zal ik mijn veranda nog wisselschakelaar, verlichting en stopcontacten zelf (proberen) voorzien. Voordeel is dus dat alle kabels tot aan verande hiervoor al klaar zitten. En als er iets niet duidelijk is kan ik hier mijn "licht" eens opsteken hé.


    Thx.

  9. #9
    kerel
    Geregistreerd
    Jan 2008
    Locatie
    limburg
    Berichten
    406


    Ik zie er anders ook geen graten in om er even met een « lusterklemmetje » een lampsocket +lamp op te zetten en vervolgens de zekering om te gooien.

    Als je dit een « onveilig gevoel » geeft kan je er maar beter helemaal vanaf blijven…

    Niet dat ik iets tegen een voltmetertje heb uiteraard maar weet niet of de vraagsteller dit ook bij de hand heeft.

  10. #10
    raap
    Geregistreerd
    Jun 2009
    Berichten
    19


    Nakijken met lamp is nog slechter dan met voltmeter. Als lamp stuk is of gaat stuk weet ge nog niet dat er spanning opstaat.

  11. #11
    voorman
    Geregistreerd
    Mar 2008
    Locatie
    Overijse
    Berichten
    3.621


    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door TDavid
    Ok,

    Bedankt voor de hulp.

    Kan ik dan uiteindelijk gewoon de zekering voor stopcontacten aanzetten en dan door op elke kabel apart via een suikertje + lamp controleren aan welke flexkabel er stroom vloeit. Als ik zo deze kring vind dan weet ik ook dat de andere 2 voor verlichting dienen.

    Juist?
    Ja, dat zou je kunnen doen, maar doe het niet in die volgorde!!

    Koppel eerst ergens een lamp aan en schakel dan 1 na 1 de zekeringen aan om te zien welke de lamp laat oplichten.

    Veel veiliger is om de zekeringen te laten uit staan en gewoon een paar kortsluiten achter de zekering en dan de weerstand te meten aan het uiteinde. (zoals hierboven beschreven) Op deze manier werk je volledig spanningsloos.

  12. #12
    raap
    Geregistreerd
    May 2006
    Berichten
    10


    Gisteren is mijn gaan branden. Het kon uiteindelijk veel eenvoudiger, zelfs zonder mulitmeter peertje of zekeringen aan te zetten.

    Ik las gisteren dat stopcontacten met kabel 2.5mm² moeten aangesloten en verlichting met 1.5mm². Dus ....

    Gewoon kabelkes nazien en op de kabels staat de dikte. Toch bedankt allemaal.

Tags for this Thread

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag je berichten niet bewerken