+ Reageren op discussie
Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 15 van 17
  1. #1


    Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    Hallo,

    Wij zijn hier vollop aan het renoveren en zijn bij de installatie van een nieuwe zekeringkast toegekomen. Ik heb zelf een beetje verstand van elektriciteit, en we proberen zoveel mogelijk zelf te klussen.

    Zo kochten wij een voorbekabelde kast, zoals jullie op bijgaande foto's kunnen zien.

    Nu had ik enkele vraagjes, waar ik wat moet aansluiten van verlichting etc weet ik wel, enkel vroeg ik mij af of die c25 zekering
    onderaan niet te klein is voor het elektrisch kookvuur? Of dient deze zekering normaalgezien voor iets anders?

    Dan, de kabel die van de teller komt naar de bestaande zekeringskast is wat te kort, mag je deze verlengen? Zoja met wat doe je dit best? Ik krijg 3x230v binnen, N normaal niet. Toch zie ik in de bestaande zekeringskast 4 kabels op de verliesstroomschakelaar toekomen,
    3 fasen en een blauwe. Zou dit dan toch een N zijn? Het huis dateert van bwjr 73, de Conteur is normaal jaren 90 vervangen geweest, nog enkelvoudig tarief.





  2. #2


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    Kabel tussen meter-kast :Volgens mij is het best die kabel in 1 stuk te laten, en een nieuwe langere steken. Maar dan ga je de zegels van de meter moeten vebreken dus heb je infrax/eandis nodig, en ik zou ni weten wat die gasten daarvoor vragen.
    Misschien ook een oplossing al weet ik niet of de keuring die graag gaat zien: Aftakdoosje zetten met klemmen geschikt voor de sectie van die kabel en stroomsterkte. Als uwe meter afgezekerd is met 40A is 6mm² in principe voldoende. Maar met oog op verzwaring meter later/ of ooit zonnepanelen kan je ook ineens 10mm² steken (63A). Die klemmen moeten ook kortsluitvast genoeg zijn enz... informeren bij de plaatselijke elektriciteitshandelaar.

    Toch een neuter Bij nen maat van mij in berlaar (ook oude 3X220) kwam er ook neuter mee binnen. Meet eens tussen neuter/fase (=fasespanning) of je 127 volt AC hebt (=220/de vierkantigewortel van 3)..dan is dat volgens mij wel degelijk een neuter (waar ge voor de rest niets mee bent ).
    Wat ze toen ook deden was de zekeringen verdelen over de 3 lijnpanningen (L1/L2, L2/L3, L1/L3enz ) . Men zegt wel om nieuwe installaties voor te bereiden op 3X380 .. (blauwe kleur consequent gebruiken zodat het achteraf zonder veel veranderingen neuter kan worden als elektriciteitsmaatschappij ooit 380 zou leggen)

    c25 zekering
    Klopt bij 25A moet 4mm2 gebruiken voor je kookvuur en 3fasig aansluiten (documentatie van kookvuur nalezen hoe je dat op 3X220 moet aansluiten)
    Monofasig moet je 6² hebben (en mag je dus nen zwaardere automaat steken )

  3. #3


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    Thx voor de reply!

    Heb even nagemeten: tussen eendert welke fase en de N meet ik 0, helemaal niets.

    dus mag ik dan eigelijk gewoon zoals alles nu aangesloten staat de nieuwe kast aansluiten?
    dwz in de nieuwe verliesstroomschakelaar de 3 fasen op L1 L2 en L3 zetten en die blauwe kabel
    die nu in de N steekt ook gewoon opnieuw in de N stoppen?

    Feit is dat ik 100% zeker wil zijn voor ik de kast vernieuw, stel dat er iets fout is en ik moet mij
    toch nog beroepen op een stielman zou dit nefast zijn voor mijn zeeaquarium dat niet zo heel lang
    zonder elektriciteit kan!

  4. #4
    meester janus wago's schermafbeelding
    Geregistreerd
    Dec 2009
    Locatie
    Benissa
    Berichten
    5.395


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    Als je zekerheid wil voor je zeeaquarium hou dan een verlengkabel bij de hand om bij de buren stroom te lenen.

    Je moet ook opletten dat je verliesstroomschakelaar wel werkt zonder de N

  5. #5


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    En hoe weet je dan of hij werkt?

    Als ik bovenaan de 3fasen in L1 L2 en L3 plaats, onderaan blijft de 1ste ingang vrij,
    2de en 3de geven door en de N ook... werkt ie dan?

    Grt, Angelo

  6. #6
    meester janus wago's schermafbeelding
    Geregistreerd
    Dec 2009
    Locatie
    Benissa
    Berichten
    5.395


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    Dat hangt wat van het merk af, de testknop verbind 1 fase met de N, maar als je geen N hebt werkt dat dus niet.
    Ik dacht dat je dan 1 fase op de N moet aansluiten ipv op de L...

  7. #7


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    De zekeringen zijn van teconex... maar vind er niets van terug van aansluitschema...

  8. #8


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    aangezien de kast voorbekabeld was, moet dit toch gewoon goed zijn?
    In de catalogus online zie ik wel een schema'tje... een fase moet onderaan
    aangesloten worden op de N voor het testcircuit.

    Echter dit zie ik niet in de kast... ofwel?


  9. #9
    meester janus wago's schermafbeelding
    Geregistreerd
    Dec 2009
    Locatie
    Benissa
    Berichten
    5.395


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    Ik heb zomaar even in de cataloog gekeken en vond daar dit.
    (weet dus niet of dat jouw type is!!)


    Dus inderdaad aan de N gekoppeld

  10. #10


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    dus onderaan de differentieel dien ik gewoon bij aansluiting 6 een verbinding te maken met N?

    Dit verklaart natuurlijk mijn redenatie: met die doorverbindrail die er onderaan overal insteekt kwam ik dan
    elke keer onderaan uit: 1ste zekering 2x220, 2de zekering 1x220 + 1xN, 3de weer 2x220, enz... Als ik het brugje
    maak van 6 naar N dan krijg ik overal 220 op.

    Nu ja om de 3 fasen mooi te verdelen, maak ik dan niet beter een verbinding tussen 2 en N? want deze fase wordt
    nu niet gebruikt in de huidige aansluiting. Of maakt dit niet uit en moet ik de 6 nemen?

    Alvast bedankt voor mee te zoeken!

  11. #11
    meester janus wago's schermafbeelding
    Geregistreerd
    Dec 2009
    Locatie
    Benissa
    Berichten
    5.395


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    Eerlijk gezegd begin ik wat te twijfelen aan het feit of het wel verstandig is dat je deze kast zelf gaat bedraden?

    Op de foto te zien is de kast goed voorbedraad voor een 3*230V net en moet je
    L1>3 aansluiten
    L2>5
    L3> N aansluiten
    Op 1 niets aansluiten
    En GEEN bruggen plaatsen

  12. #12
    meester
    Geregistreerd
    Mar 2006
    Locatie
    Beringen
    Berichten
    5.827


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door janus wago
    Eerlijk gezegd begin ik wat te twijfelen aan het feit of het wel verstandig is dat je deze kast zelf gaat bedraden?
    +1

    Heb je ook een schema en een handleiding van de voorbedrade kast? Dat is veel belangrijker dan een paar foto's.

  13. #13
    meester
    Geregistreerd
    Mar 2006
    Locatie
    Beringen
    Berichten
    5.827


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Loken
    dus mag ik dan eigelijk gewoon zoals alles nu aangesloten staat de nieuwe kast aansluiten?
    dwz in de nieuwe verliesstroomschakelaar de 3 fasen op L1 L2 en L3 zetten en die blauwe kabel
    die nu in de N steekt ook gewoon opnieuw in de N stoppen?
    Neen, de voorbedrade kast is bedraad voor een 3x230V voeding, dus zonder N.

  14. #14
    meester
    Geregistreerd
    Mar 2006
    Locatie
    Beringen
    Berichten
    5.827


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Loken
    aangezien de kast voorbekabeld was, moet dit toch gewoon goed zijn?
    Uw kast is voorzien voor een 3x230V voeding en dus moet je die ook zo aansluiten, niet zoals jij dat wil.

  15. #15
    meester
    Geregistreerd
    Mar 2006
    Locatie
    Beringen
    Berichten
    5.827


    Re: Beetje hulp bij aansluiten zekeringenkast

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Loken
    dus onderaan de differentieel dien ik gewoon bij aansluiting 6 een verbinding te maken met N?
    Neen !!!

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Loken
    Nu ja om de 3 fasen mooi te verdelen, maak ik dan niet beter een verbinding tussen 2 en N?
    Neen !!!

Tags for this Thread

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag je berichten niet bewerken